sábado, 14 de enero de 2012

Niebo w gebie

Przepis ten mam od mojej mamy.Pamietam go jeszcze z dzieciñstwa i nigdy mnie ten smak nie pouscil.Mysle ze jest to jedyny placek ,ktory zawsze bede robic i nigdy mi sie nie znudzi.
                Skladniki na ciasto
       25 dkg maki
       15 dkg cukru pudru
       2 zoltka
       12 dkg masla
       plaska lyzeczka proszku do pieczenia
       1 lyzka soku z cytryny
       1 cukier wanilowy
                 Skladniki na jablka
       1,5 kg jablek
       1 szklanka cukru
       1/3 szklanki wody

              Skladniki na mase czekoladowa

       1 duza puszka mleka skondensowanego
       1 maslo
       3 lyzki kakao
       kieliszek rumu lub wodki

               Sklladniki na mase orzechowa
      1 maslo
      250 gr orzechow mielonych
      cukier do smaku  u mnie 5 lyzek
      1/3 szklanki mleka,Jesli okazuje sie ze jest za malo mozna dodac.

      Na przybranie 1/2  tabliczki czekolady czarnej ,2 lyzki masla, 2 lyzki cukru pudru
                              garsc caluch polowek  orzechow wloskich

                 Zagniesc kruche ciasto i wstawic do lodowki na 1 h najwiecej.Rozwalkowac 2 placki i piec ok 15-20 minut.Zalezy od piekarnika.Pozostawic placi do ostygniecia.
        Jablka najlepiej reineta obrac i pokroic w kawaleczki.Smazyc na malym ogniu z woda i cukrem okolo 30 minut.Cieple wykladac na placek i przekladac nastepnym plackiem.Na wierzch smarowac mase orzechowa i potem czekoladowa lub na odwrot.Na zdjeciu jest wersja z orzechami na wierzchu.
     Masa orzechowa: W rondelku doprowadzic do werzenia mlrko z cukrem i dodac orzechy,ja podsmazam jakies kilka minut.Gdy masa ostuenie miksuje z roztartym maslem na gladki krem.
   Masa czekoladowa: mleko skondensowane  gotuje  w szybkowarze jakes 20 min.Gdy ostygnie lacze s roztartym maslem i reszta skladnikow.
   Do ozdoby rpzlewam na mase czekoladowa  roztopiona czekolade w formmie esow floresow i przyozdabiam orzechami ukladajac je do okola


   Mazurek wychodzi naprawde przepyszny.

No hay comentarios:

Publicar un comentario