Przepis ten mam od mojej mamy.Pamietam go jeszcze z dzieciñstwa i nigdy mnie ten smak nie pouscil.Mysle ze jest to jedyny placek ,ktory zawsze bede robic i nigdy mi sie nie znudzi.
Skladniki na ciasto
25 dkg maki
15 dkg cukru pudru
2 zoltka
12 dkg masla
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka soku z cytryny
1 cukier wanilowy
Skladniki na jablka
1,5 kg jablek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki wody
Skladniki na mase czekoladowa
1 duza puszka mleka skondensowanego
1 maslo
3 lyzki kakao
kieliszek rumu lub wodki
Sklladniki na mase orzechowa
1 maslo
250 gr orzechow mielonych
cukier do smaku u mnie 5 lyzek
1/3 szklanki mleka,Jesli okazuje sie ze jest za malo mozna dodac.
Na przybranie 1/2 tabliczki czekolady czarnej ,2 lyzki masla, 2 lyzki cukru pudru
garsc caluch polowek orzechow wloskich
Zagniesc kruche ciasto i wstawic do lodowki na 1 h najwiecej.Rozwalkowac 2 placki i piec ok 15-20 minut.Zalezy od piekarnika.Pozostawic placi do ostygniecia.
Jablka najlepiej reineta obrac i pokroic w kawaleczki.Smazyc na malym ogniu z woda i cukrem okolo 30 minut.Cieple wykladac na placek i przekladac nastepnym plackiem.Na wierzch smarowac mase orzechowa i potem czekoladowa lub na odwrot.Na zdjeciu jest wersja z orzechami na wierzchu.
Masa orzechowa: W rondelku doprowadzic do werzenia mlrko z cukrem i dodac orzechy,ja podsmazam jakies kilka minut.Gdy masa ostuenie miksuje z roztartym maslem na gladki krem.
Masa czekoladowa: mleko skondensowane gotuje w szybkowarze jakes 20 min.Gdy ostygnie lacze s roztartym maslem i reszta skladnikow.
Do ozdoby rpzlewam na mase czekoladowa roztopiona czekolade w formmie esow floresow i przyozdabiam orzechami ukladajac je do okola
Mazurek wychodzi naprawde przepyszny.
No hay comentarios:
Publicar un comentario